Ik ben fan. Fan van Chrome Remote Desktop. Dat is zeer handige functie waarmee je vanop je Chromebook de controle van een andere computer (bijv. een Windows PC, maar het kan ook met andere operating systems) overneemt.
Je kijkt dus naar je Chromebook-scherm, maar je ziet het scherm van een andere computer. Wanneer je het trackpad op je Chromebook beweegt, beweeg je eigenlijk de muis op die andere computer.
Klinkt vreemd en moeilijk? Dat kan ik begrijpen, maar het werkt echt supergoed. Ik gebruik het om de volledige Microsoft-Office versie te gebruiken op mijn Chromebook. Het enige wat nodig is, is een goede internetverbinding. Er worden immers heel wat data tegen een ongelofelijke snelheid verstuurd. Mits een goede connectie werkt het systeem zonder grote lag of vertraging.
Om dat te illustreren: het gebeurt regelmatig dat ik vergeet dat ik in een remote sessie werk. Zeker als ik fullscreen werk, vergeet ik dat ik eigenlijk mijn Windows computer bedien in plaats van de Chromebook.
Toegang op afstand versus hulp op afstand
Chrome Remote Desktop kan je eigenlijk voor 2 doelen gebruiken:
- Externe toegang (toegang vanop afstand): je bedient je eigen computer vanop een andere computer. Zonder veel gedoe start je telkens zo een remote sessie op.
- Externe support (hulp op afstand): je bedient iemand anders computer wanneer die daarom vraagt. Je moet telkens een code ingeven die je krijgt van wie je helpt. Dat is logisch, want je kan natuurlijk niet zomaar iedereens computer even overnemen.
Op deze pagina heb ik het enkel over de eerste optie: dus je eigen computer (Microsoft Windows, in dit geval) bedienen vanop je Chromebook.
Hoe gebruik je Chrome Remote Desktop?
Google heeft zelf instructies uitgeschreven. Zie https://support.google.com/chrome/answer/1649523?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=en . Ik geef hieronder nog wat extra uitleg.
Het best zet je even je Windows PC en Chromebook naast elkaar. Zorg ervoor dat je in de Google Chrome browser 2 x bent ingelogd met hetzelfde Google account. Surf vervolgens op elke computer naar https://remotedesktop.google.com/access. Je zit nu dus 2 x naar dezelfde website te kijken. 🙂
- Stap 1: configureer je Windows PC: bij externe toegang > externe toegang instellen moet je op het knopje klikken om te downloaden. Vervolgens download en installeer je een klein programma van Google. Volg goed op het scherm de verschillende stappen. Vaak bestaat deze stap uit het installeren van een extensie én een programma. Installeer alles, en geef de nodige goedkeuringen waar nodig.
Kies daarna een naam voor je PC (bijv. “Windows PC”) en bedenk een pincode. Die pincode heb je nodig om straks de controle te kunnen overnemen. - Stap 2: configureer je Chromebook: ververs de pagina https://remotedesktop.google.com/access. Als alles goed gaat zie je nu je PC-staan. Klik erop en geef je pincode in.
- Stap 3: bedien je Windows computer op je Chromebook: je ziet nu in een tabblad van Chrome op je Chromebook het beeld van je Windows PC. Wanneer je de muis beweegt op je Chromebook, beweeg je eigenlijk de muis op de Windows PC. En zo kan je de hele computer bedienen.
Helemaal rechts zie je een blauw pijltje staan. Als je daarop klikt krijgt je een venster met meer opties. De belangrijkste vind ik volledig scherm waarmee je op een volledig scherm werkt.
Dat blauw pijltje blijft altijd ergens op je beeld staan. Erop klikken toont of verbergt dit menu. Je kan er je sessie bovenaan ook afsluiten door op ontkoppelen te klikken.
Dat is eigenlijk alles. Nadeel is natuurlijk dat de Windows PC altijd aan moet staan om dit te kunnen gebruiken. Je kan met Chrome Remote Desktop je toestel niet vanop afstand inschakelen.
Wat doe ik met Chrome Remote Desktop?
Ik gebruik het vooral om de Windows versie van Office op mijn Chromebook te gebruiken. Dat werkt eigenlijk perfect. Ik raad het systeem niet direct aan om te gamen, maar spellen waar een heel klein beetje lag onbeduidend is, kunnen wél. Zo zag ik mijn huisgenoten al aan de slag met Civilization VI of Rollercoaster Tycoon.