Een Chromebook is een laptop met Chrome OS als besturingssysteem. Het is dus een laptop die niet draait op Windows of MacOS (het besturingssysteem voor de Apple producten), maar wel op Chrome OS. Chrome OS is een modern, veilig en lichtgewicht besturingssysteem, dat snelle prestaties levert zonder dat de snelste hardware nodig is.
Ontdek op deze pagina’s waarom Chromebooks voor veel mensen interessant zijn en zet zo je eerste stapjes in Chromebookland.
Weet sowieso dat je niet alleen bent. Hieronder zie je een grafiekje (met data van Google) dat weergeeft hoevaak gezocht wordt op het woord “Chromebook” in Google in België. Merk de gestage groei op de afgelopen jaren.
Waarom een laptop met Chrome OS interessant is
Sinds een jaar of 10 brengen een aantal laptopfabricanten regelmatig nieuwe Chromebooks op de markt. Dat zijn eigenlijk gewone laptops, maar ze zijn wel geoptimaliseerd voor gebruik met Chrome OS.
Zo profiteren ze optimaal van de voordelen van Chrome OS. Het resultaat? Een lange batterijduur, een uiterst stille werking, snelle opstart- en afsluittijden (letterlijk enkele seconden) en een soepele gebruikservaring, zonder vervelende foutmeldingen of gedoe met virussen.
Misschien wel het meest zichtbare voordeel is hun prijs. De meeste Chromebooks die in België op de markt zijn, zijn eerder goedkoop. Met een vanaf-prijs van 200 euro liggen ze in het budgetbereik van heel veel klanten. Dat, en omdat ze gemakkelijk te beheren zijn, verklaart hun populariteit in scholen en bij studenten.
Het belangrijkste nadeel van Chromebooks is dat bepaalde programma’s niet werken. Als je een programma wil gebruiken dat voor Windows werd ontwikkeld, dan kan je dat niet aan de praat krijgen op je Chromebook. Hetzelfde geldt ook voor games: het besturingssysteem is niet compatibel met Windows games, en ook de hardware volstaat meestal niet.
Op een andere pagina van deze site komen de voordelen van Chromebooks (en ook hun nadelen) in detail aan bod. Misschien kan je daar nu al eens een kijkje gaan nemen.
De Chrome browser staat centraal
Bijzonder aan Chrome OS is dat voor heel veel taken de browser Chrome wordt gebruikt. Chrome zit echt in het hart van Chrome OS en van elke Chromebook. En dat is interessant, want bedenk maar eens wat jij allemaal in je browser doet, ook op een Windows computer of Mac:
- Surfen: qua open deur intrappen kan dit tellen, natuurlijk. Surfen doe je met je browser.
- Mails lezen: gebruik je Gmail? Dan check je op je computer je mails waarschijnlijk gewoon in je browser.
- Filmpjes kijken: spendeer je tijd in YouTube? Ook die actie vindt plaats in je browser.
- Documenten bewerken: gebruik je Google Docs of Google Spreadsheats? Dan ben je natuurlijk gewend om alles in je browser te doen. Maar ook voor Microsoft Office Word, Excel, PowerPoint etc. bestaan er browserversies.
- Internetbankieren: internetbankieren doe je op bankwebsites, en die bezoek je gewoon in browser.
- Cloudopslag: gebruik je cloudopslag als Google Drive, OneDrive of Dropbox? Dan kan je je bestanden raadplegen door naar de website van de clouddienst te surfen. Dat doe je dus gewoon in je browser.
Gebruik je veel extensies in je browser? Dat zijn kleine programma’s die in je browser draaien, bijvoorbeeld om advertenties te blokkeren, om screenshots te nemen, om content rechtstreeks te verzenden naar apps als Trello, etc. Weet dan dat ook die extensies gewoon draaien op je Chromebook.
Alles wat je in je browser doet, kan je dus ook doen op je Chromebook.
Installeer apps uit de Google Play Store
Sinds een aantal jaren is het mogelijk om de apps uit de Google Play Store – dat is de appstore voor Android toestellen – ook te installeren op je Chromebook. De dag dat dat mogelijk werd, was echt het begin van een nieuw tijdperk. Tot dat moment was een Chromebook een soort van opgefokte browser met een scherm en een toetsenbord. Maar vanaf dat de Play Store toegankelijk werd op Chromebooks, kregen gebruikers toegang tot een enorme catalogus aan apps, games, tools etc.
Niet elke Android app of elk Android game is geoptimaliseerd voor gebruik om een Chromebook, maar heel veel werken wel gewoon erg goed. Zeker wanneer je Chromebook is voorzien van een touchscreen, kan je de Android-apps nuttig gebruiken.
Sinds een tijdje kan je naast de Android apps ook Linux apps installeren op je Chromebook. Dat is echter iets wat de doorsnee gebruiker niet meteen nodig heeft. Maar … het kan. 🙂
Hoe ziet de gemiddelde Chromebook laptop eruit?
De doorsnee Chromebook laptop heeft een uitgesproken profiel. Natuurlijk betekent dat niet dat er geen Chromebooks te vinden zijn met andere specificaties.
- Kleine afmetingen: de meeste Chromebooks hebben eerder beperkte afmetingen. De meest verkochte Chromebooks hebben een schermdiagonaal van 11 tot 14 inch. 17 inch Chromebooks bestaan, maar zijn niet echt populair.
- Laag gewicht: door de beperkte hardware-eisen blijft het gewicht beperkt. En dat is natuurlijk mooi meegenomen als je op pad wil met je toestel.
- Weinig interne opslagruimte: omdat Chromebooks vooral gemaakt waren om te surfen, was opslagruimte niet belangrijk. Dat verandert natuurlijk nu je ook apps uit de Google Play Store kan installeren. Toch is de beschikbare opslagruimte op een Chromebook vaak eerder beperkt, denk aan 32, 64 of 128 Gigabyte.
Tijd nu voor een uitgebreid overzicht van voordelen en nadelen
Nu je weet wat Chromebooks zijn, lees je best meer over de voordelen en nadelen van deze laptops.