Denk je eraan een nieuwe laptop te kopen en valt je op dat sommige laptops Windows-laptops zijn, en andere laptops Chromebooks? Op deze pagina ontdek je het verschil zodat je weet wat je koopt.
Een Chromebook is een laptop
Laat me beginnen met een denkfout uit de wereld te helpen: er is géén verschil tussen een laptop en een Chromebook. Meer nog: een Chromebook IS een laptop. Nochtans vragen veel mensen wanneer ze om koopadvies vragen wat ze moeten kopen: een laptop of een Chromebook. Maar dat is dus geen goede vraag.
Met een laptop bedoelen we gewoon een type draagbare computer met een toetsenbord, dat inklapt tegen het scherm.
Verschillende fabricanten brengen nu software op de markt die gebruikt wordt om die laptops aan te sturen. Die basissoftware noemen we het besturingssysteem. De meest gebruikte zijn deze:
- Een laptop met als besturingssysteem Windows
- Een Macbook (Apple) laptop met als besturingssysteem macOS
- Een Chromebook laptop met als besturingssysteem Chrome OS
Voor een laptop met Windows is dus geen aparte naam bedacht, vandaar waarschijnlijk de verwarring.
Wat is dan het verschil tussen een laptop met Windows en een Chromebook?
Moet je nu kiezen voor een Windows laptop of een Chromebook? Laat ons de verschillen eens bekijken:
- Chrome OS vs. Windows: Een Chromebook heeft Chrome OS, terwijl een Windows laptop natuurlijk Windows gebruikt. Als je jarenlang Windows gebruikt, is het even wennen aan de nieuwe Chrome OS omgeving. Het systeem is echter zeer gebruiksvriendelijk, en er zijn veel minder meldingen en instelschermpjes dan in Windows. Chrome OS is immers een lichtgewicht besturingssysteem, met minder mogelijkheden dan Windows, maar het is daardoor ook eenvoudiger. Windows daarentegen moet bijna alles kunnen. Vandaar is het een groot programma, met heel veel mogelijkheden, maar daardoor ook veel opties.
- Op een Chromebook draaien géén Windows programma’s of spelletjes: Op een Chromebook staat in je browser werken centraal. Je kan zonder probleem alles doen wat je normaal in je browser doet. Sinds een aantal jaren kan je daarnaast ook de Android apps uit de Google Play Store installeren op je Chromebook.
Maar andere programma’s, die gemaakt zijn voor Windows en geen Android app hebben, kan je dus NIET installeren. Dat betekent dat je niet de Windows versie van Office kan installeren, maar dat je gebruik moet maken van de webversie of de Android app. Hetzelfde geldt voor een programma als Photoshop.
Voor veel programma’s bestaan web- of Android alternatieven, maar als je echt specifieke programma’s wil gebruiken, dan denk je dus beter na vooraleer je een Chromebook koopt. - Chromebooks hebben meestal typisch specificaties: Bekijk eens onze pagina met de voordelen en nadelen van Chromebooks. Een doorsnee Chromebook heeft een specifiek profiel: vaak kleine afmetingen, meestal goedkoop, lange batterijduur, geen dure grafische kaart en een beperkt geheugen. Bij Windows laptops is de keuze veel groter. Je kan Windows gamelaptops kopen met zeer straffe specificaties met een dure videokaart en alles erop en eraan. Dan moet je wel diep in de geldbuidel tasten. Ook voor professionele gebruikers bestaan er zeer geavanceerde modellen, met grote 17 inch schermen en veel geheugen, voor bijvoorbeeld videobewerking. Anderzijds bestaan er ook erg goedkope Windows laptops, met zeer bescheiden specificaties. De spreiding is er gewoon veel groter.
- Een Chromebook heeft een speciaal toetsenbord: zoek je op een Chromebook de functietoetsen F1, F2, F3 etc. of de shiftlock toets? Dan kan je blijven zoeken, want ze zijn er niet. 🙂 Chromebooks komen met een eigen toetsenbord, gericht op de taken die de meeste mensen met een Chromebook doen.
Heel handig vind ik zelf de grote zoekknop die links op de plaats van de shiftlock toets staat. Met 1 druk op die knop, zoek je in Google.
Waarom ik mijn Chromebook soms niét gebruik
Ik heb hier een Chromebook en een Windows desktop. Wil je weten wanneer ik naar die Windows desktop overschakel? Dat lees je hier.