Ik gebruik Chromebooks al een paar jaar. Ik kan je dus vertellen wanneer ik toch nog naar een Windows computer overschakel. Ik gebruik zo nu en dan een snelle Windows desktop (van Dell). Waarom en wanneer ik dat doe, lees je hier.
Let op: ik spreek hier enkel uit persoonlijke ervaring. Het kan zijn dat ik een sypergoede tool niet ken. Als dat zo is, mag je me dat altijd laten weten.
Soms heb ik een groot scherm nodig
Ik schakel over naar mijn desktop wanneer het 14 inch scherm van mijn Chromebook te klein is. Wanneer je bijvoorbeeld met grote spreadsheets werkt, is meer schermruimte echt een voordeel.
Op een Chromebook kan je dat natuurlijk oplossen door het toestel aan te sluiten op een 2de scherm. Er bestaan tegenwoordig knappe en snelle USB-C monitors waarmee je snel je schermoppervlak uitbreidt. Die dingen zijn vaak zelfs mobiel.
Maar dit is dus eigenlijk een probleem dat niet eigen is aan Chromebooks. Ook een kleine Microsoft Windows laptop voelt soms te klein aan.
Ik keer terug naar Microsoft Windows voor complexere foto-, video- of geluidsbewerking
Soms moet ik wat complexere taken doen. Een video monteren, of foto’s bewerken. Nu kan dat wel met een heel aantal Android apps op een Chromebook of ik kan Chrome Remote Desktop gebruiken, maar ik vind het gemakkelijker om dat toch op mijn desktop te doen, met het groter scherm en de vertrouwde Windows programma’s.
Ik gebruik ook een XLR-microfoon met een externe geluidskaart op mijn Windows computer. Die audio interface is niet compatibel met Chrome OS. Die micro kan ik dus enkel gebruiken op de desktop.
Kinderen die gamen?
Mijn kinderen spelen al eens een game. Soms zijn dat spelletjes in de browser, maar veel vaker zijn het games die geoptimaliseerd voor Microsoft Windows. In dat geval verwijs ik ze graag door naar de desktop.
Zo, dat zijn mijn belangrijkste ervaringen. Als ik tijdens mijn gebruik nog een paar usecases tegenkom waarin de Chromebook laptop niet voldoet, dan vul ik deze pagina aan.