Wanneer je een nieuwe laptop koopt (en in dit geval een Chromebook), dan moet je goed nadenken over de schermresolutie. Omdat je de hele tijd naar het scherm zal kijken, is het belangrijk dat dat scherm goed is aangepast aan waarvoor jij het wil gebruiken.
Op deze pagina krijg je wat uitleg, en presenteren we de mogelijkheden.
Wat is de schermresolutie bij een laptop?
Het scherm van je laptop bestaat uit een aantal beeldpunten. Je scherm geeft beelden door door elk beeldpunt een bepaalde kleur te geven. Meer beeldpunten (een hogere resolutie) heeft een dubbel gevolg:
- Je kan meer inhoud op je scherm tonen. Er is immers meer plaats om verschillende items naast of onder elkaar te zetten.
- Je kan de inhoud scherper tonen. Een scherm met een hoge resolutie kan immers een object fijner (met meer beeldpunten) weergeven dan een scherm met een lage resolutie.
Populaire schermresoluties voor laptops en Chromebooks zijn:
- 1366 x 768 resolutie (dat is een 16:9 beeldverhouding)
- 1366 x 912 resolutie: (dat is een 3:2 beeldverhouding)
- 1920 x 1080 resolutie: (dat is een 16:9 beeldverhouding)
- 2256 x 1504 resolutie: (dat is een 3:2 beeldverhouding)
De schermresolutie hangt samen met de beeldverhouding
Zoals je hier kan lezen hebben Chromebooks vooral een widescreen 16:9-beeldverhouding of een meer vierkante 3:2-verhouding. En natuurlijk hangt dat samen met de resolutie. Een laptop met 1920 pixels in de de breedte zal in widescreen-uitvoering een hoogte hebben van 1080 pixels, terwijl dat in 3:2-uitvoering 1280 pixels zal zijn.
Let op met een hoge schermresolutie en een klein scherm
Koop je een zeer kleine laptop? Dan hoef je niet persé uit te kijken naar de allerhoogste resoluties. Hoe meer pixels je op een centimeter weergeeft, hoe kleiner de inhoud getoond wordt.
In technologiemiddens spreken ze zo over PPI, of het aantal Pixels Per Inch.
Een voorbeeld zal dat verduidelijken: je kan zowel een kleine laptop als een grote 40 inch TV kopen met een 1920 x 1080 resolutie. De inhoud van het scherm zal 2 maal exact gelijk zijn. Maar toch zijn er verschillen:
- op je laptop is alles veel kleiner: de pixels staan er dichter bij elkaar. Zo kan het moeilijk worden om kleine items op het beeld goed te zien
- op je TV is alles minder scherp: omdat de pixels er verder uit elkaar staan, zie je de contouren van de pixels.